بهای خودرو فرسوده حداکثر ۱۰ درصد خودرو نو است
شهریور ۱۴۰۲: لطفاله سیاهکلی، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس، درباره افزایش قیمت خودروهای فرسوده طی هفته های گذشته توضیح داد که آیین نامه واردات خودروهای کارکرده هنوز در دولت تصویب نشده و بنابراین واردات این خودروها کلید نخورده است. اما این وضعیت نشان دهنده فعالیت سوداگران است. وزارت صمت باید وظیفه نظارتی خود را به درستی انجام دهد و با استفاده از سامانه های خود از سوداگری در این بازار جلوگیری کند.
وی تاکید کرد که قیمت خودروهای اسقاطی نباید بیش از ۱۰ درصد بهای خودروهای نو از همان نوع باشد و این در واقع معیار است.
آقای سیاهکلی در ادامه گفت اگر قیمت خودروهای اسقاطی بیش از ۱۰ درصد نو باشد نشان میدهد که دست دلالان در کار است. گرانی خودروهای فرسوده و اسقاطی ربطی به واردات خودروهای کارکرده ندارد. زیرا این موضوع هنوز کلید نخورده و از سوی دیگر به واردات خودروهای نو نیز مرتبط نیست؛ زیرا تعداد چندانی وارد نشده و این تاثیری ندارد در هرصورت وزارت صمت باید ورود کرده و با دلالان برخورد کند.
برای شمارهگذاری چه تعداد گواهی اسقاط نیاز است؟
شهریور ۱۴۰۲: ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده، تعداد گواهی اسقاط برای شمارهگذاری انواع خودروها را اعلام کرده است. رئیس این ستاد نیز تاکید داشته که تا زمان تصویب آییننامه جدید، تمامی خودروهای تولیدی مکلفند از گروه گواهی اسقاط مجاز برای استفاده در گروه خودرویی تولیدی خود استفاده کنند.
مهران سالاریه، رئیس ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده، ضمن اشاره به ﺍﺑﻼﻍ ﺍﺻﻼﺣﯿﻪ ماده ۱۰ ﻗﺎﻧﻮﻥ ﺳﺎﻣﺎﻧﺪﻫﯽ ﺻﻨﻌﺖ ﺧﻮﺩﺭﻭ عنوان کرد بر این اساس خودروهای تولیدی مشمول قانون مذکور به هفت گروه شامل انواع ﻣﻮﺗﻮﺭﺳﯿﮑت، سواری، ون، وانت، کامیونت، مینیبوس، اتوبوس، کامیون و کشنده تقسیم میشوند. تمامی این خودروها در چهار گروه گواهی اسقاط شامل موتورسیکلت، سواری، دیزل سبک و دیزل سنگین قرار گرفتهاند که بر اساس جدول معادلسازی، تعداد گواهی اسقاط مورد نیاز برای خودروهای تولیدی و وارداتی مشخص شده است تا سازندگان و واردکنندگان وسائل نقلیه براساس آن برای شمارهگذاری محصولات خود اقدام کنند.
- موتورسیکلت معادل یک هفتم گواهی اسقاط
- سواری شخصی یک گواهی اسقاط
- تاکسی معادل دو گواهی اسقاط
- ون نوع M1 (تا ۸ مسافر و تناژ حمل بار تا ۱.۵ تن) معادل سه گواهی اسقاط
- مینیبوس و ون نوع M2 (ﺣﺪﺍﮐﺜﺮ ۱ + ۱۶ مسافر ﻭ ﺗﻨﺎﮊ ﺣﻤﻞ ﺑﺎﺭ ﺗﺎ پنج ﺗﻦ) معادل پنج گواهی اسقاط
- اتوبوس شهری و بین شهری ۱۴ گواهی اسقاط
- وانت یک تن و پایینتر دو گواهی اسقاط
- وانت بالاتر از یک تن و کامیونت ۲ تا ۶ تن سه گواهی اسقاط
- کامیون سبک ۶ تا ۱۰ تن پنج گواهی اسقاط
- کامیون متوسط ۱۰ تا ۲۶ تن ۱۲ گواهی اسقاط
- کامیون سنگین ۲۶ تن و بالاتر ۱۴ گواهی اسقاط
- کامیون کشنده معادل ۱۶ گواهی اسقاط
آقای سالاریه گفت تا زمان تصویب آییننامه جدید، تمامی خودروهای تولیدی مکلف هستند از گروه گواهی اسقاط مجاز برای استفاده در گروه خودرویی تولیدی خود استفاده کنند.
طبق تاکید ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده، تولیدکنندگان خودرو و موتورسیکلت که نسبت به ارائه عوارض اسقاط برابر قانون اقدام نکنند، برابر هماهنگی انجام شده با پلیس راهور فراجا شمارهگذاری محصولات این دسته از تولیدکنندگان متوقف شده و انجام نخواهد شد. جدول معادلسازی برای ارائه گواهی اسقاط به شرح زیر است:
اطلاعیه ستاد نوسازی برای متقاضیان طرح یکپارچه
مرداد ۱۴۰۲: ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده، اعلام کرده که ۱۹ هزار نفر متقاضی طرح جایگزینی خودروهای فرسوده در مرحله دوم فروش یکپارچه خودروها تایید صلاحیت شدند. ثبت نام متقاضیان مرحله دوم سامانه یکپارچه خودرو، برای اسقاط خودروی فرسوده، به ترتیب اولویت خواهد بود.
مهران سالاریه، رئیس ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده، در این باره گفته که برای ۱۹ هزار متقاضی، که محصولات خود را از شرکتهای سایپا، کرمانموتور، مدیرانخودرو و فرداموتور انتخاب کردهاند، از سوی سامانه نوسازی ناوگان پیامک ارسال شده است. بنابراین متقاضیان میتوانند از یک ماه قبل از فصل تحویل خودروها، با مراجعه به سایت سامانه نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده، به نشانی NNHK.IR ثبتنام کنند. سپس بعد از انتخاب مرکز اسقاط مورد نظر، خود نسبت به تحویل خودرو فرسوده به مرکز اسقاط تعیین شده و طی مراحل مربوطه اقدام کنند تا به صورت سیستمی در فاز تحویل خودرو جایگزین قرار گیرند. زمان ثبتنام از سوی سامانه ستاد نوسازی برای متقاضیان پیامک میشود. توجه داشته باشید که قبل از ارسال پیامک توسط ستاد، امکان ثبتنام در سامانه برای مشتریان فراهم نخواهد بود. در حال حاضر تنها امکان ثبتنام متقاضیانی که نوبت دریافت خودرو جایگزین در تابستان و پاییز ۱۴۰۲ دارند، در سایت ستاد فراهم شده و میتوانند برای طی ادامه فرآیند ثبتنام اقدام کنند.
ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده کشور مطابق با زمانبندی تعیین شده، مجوز اسقاط هر گروه از پذیرفته شدگان را ۲۰ روز قبل از آغاز فصل تحویل گیری خودروی جایگزین ایجاد می نماید. بنابراین مالک خودروی فرسوده تنها ۲ یا ۳ ماه مانده به دریافت خودروی جایگزین خود اقدام به اسقاط خودروی فرسوده می کند.
توقف شماره گذاری تولیدکنندگان متخلف
مرداد ۱۴۰۲: مهران سالاریه، رئیس ستاد نوسازی گفت: با وجود اعلام قبلی تعدادی از تولید کنندگان خودرو و موتورسیکلت نسبت به ثبت نام و ارایه عوارض اسقاط تاکنون اقدام نکردهاند. درحالیکه براساس ماده ۱۰ قانون ساماندهی صنعت خودرو و اصلاحیه آن، یکی از ارکان شمارهگذاری وسایط نقلیه تولیدی یا وارداتی نو شماره، دریافت مجوز از ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده است.
وی بیان داشت: بر این اساس تمامی وسایط نقلیه نو شماره اعم از سبک، سنگین و موتورسیکلت برای دریافت مجوز شمارهگذاری یا مشمول ارایه گواهی اسقاط و یا پرداخت عوارض مربوطه به صندوق حمایت از تحقیقات و توسعه صنایع پیشرفته وزارت صنعت، معدن و تجارت هستند. اما متاسفانه با وجود اعلام قبلی، هنوز تعدادی از تولید کنندگان خودرو و موتورسیکلت حتی نسبت به ایجاد صفحه خود در سامانه ستاد و ارایه عوارض اسقاط برابر قانون اقدام نکردند. لذا برابر هماهنگی انجام شده با پلیس راهور فراجا شمارهگذاری این دسته از تولید کنندگان متوقف شده است.
سالاریه با بیان این که هیچ خودرویی نباید خارج از فرآیند ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده شماره گذاری شود بیان داشت: تولیدکنندگان یا واردکنندگان انواع خودرو باید نسبت به ثبت نام و ایجاد حساب کاربری در سامانه نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده به نشانی NNHK.ir اقدام و فرآیند مشخص شده را مطابق قانون برای دریافت مجوز شمارهگذاری محصولاتشان طی کنند.
بدیهی است خودروسازانی که شمارهگذاری آنها متوقف شده است پس از طی مراحل قانونی مربوطه و ارایه گواهی اسقاط با پرداخت عوارض مربوطه وفق قانون مجددا میتوانند خودروهای خود را شمارهگذاری کنند.
مرحله دوم طرح نوسازی خودرو فرسوده
مرداد ۱۴۰۲: از روز یکشنبه مورخ ۱ مرداد ۱۴۰۲ مرحله دوم طرح جایگزینی خودروهای فرسوده سامانه یکپارچه خودرو برای شرکتهای خودروسازی سایپا، کرمان موتور، مدیران خودرو و فردا موتور آغاز خواهد شد.
متقاضیانی که در سامانه یکپارچه خودرو مجاز شمرده شده و از سامانه نوسازی ناوگان به آدرس nnhk.ir پیامک دریافت نمودهاند، قادر خواهند بود تا با مراجعه به سامانه نوسازی ناوگان (NNHK.IR) نسبت به ثبت نام و انتخاب مرکز اسقاط خود اقدام نمایند.
متقاضیان می توانند با ایجاد حساب کاربری در این سامانه از بخش ورود، ثبت نام متقاضیان و سپس طرح جایگزینی داخلی نسبت به تکمیل ثبت نام و انتخاب مرکز اسقاط خود اقدام نمایند. ضمنا مالکین خودروهای فرسوده این امکان را خواهند داشت تا از طریق سامانه نوسازی ناوگان به آدرس NNHK.IR و از بخش لیست مراکز اسقاط، نسبت به انتخاب مرکز اسقاط متناسب با استان محل زندگی خود اقدام نموده و اقدامات مربوط به ثبت نام خودروی فرسوده خود را به این مراکز اسقاط بسپارند.
پیامک واریز وجه تا هفته آینده ارسال میشود
تیر ۱۴۰۲: مهران سالاریه، رئیس ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده، اعلام کرد که قرار شده از هفته آینده، ایران خودرو پیامک تکمیل وجه برای متقاضیان طرح جایگزینی ارسال کند. در سال گذشته تعدادی از متقاضیان در طرح جایگزینی خودروهای فرسوده شرکت کردند و برنده شدند. قرار بر این شد بعد از اسقاط خودرویشان به آنها خودروی جایگزین تعلق گیرد؛ بر این اساس برای تعدادی از متقاضیان فرآیند کاری آغاز شد. در مرحله کنونی ۷ هزار و ۵۰۰ نفر از این متقاضیان باید ابتدا خودروی خود را اسقاط سپس نسبت به تکمیل وجه و پس از آن تحویل خودرو، اقدام کنند.
طبق گفتههای وی، برای ۴ هزار و ۵۰۰ نفر، تاکنون پیامکی از طرف خودروساز ارسال شده است که برای افراد باقیمانده نیز هفته آینده پیامک تکمیل وجه ارسال و فراخوان از سمت خودروساز مربوطه انجام خواهد شد. حدود ۲ هفته گذشته اطلاعات این متقاضیان برای خودروساز مربوطه ارسال شده است. شرکت ایران خودرو اعلام کرده به دلیل نقصی که در روند پرونده این افراد وجود داشته، مشکل این تعداد به زودی حل و نسبت به فراخوان آنها اقدام میشود؛ قرار است هفته آینده پیامک فراخوان برای تکمیل وجه و تحویل خودرو ارسال شود.
وی افزود بر اساس ماده ۱۰ قانون ساماندهی صنعت خودرو باید مجوز شماره گذاری و معرفی خودروهای تولیدی، از سمت ستاد نوسازی انجام شود. بر اساس ماده ۱۰ قانون ساماندهی صنعت خودرو و اصلاحیه این ماده، یکی از ارکان شماره گذاری خودروهای تولیدی یا وارداتی، مجوزی است که از سمت ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده باید ارائه شود تا پلیس راهور ناجا نسبت به شماره گذاری اقدام کند. هماهنگیهایی از قبل صورت گرفته که باید مجوز شماره گذاری و معرفی خودروهای تولیدی از سمت این ستاد انجام شود بنابراین شماره گذاری تعدادی از خودروها اکنون از طریق سامانهای که برای این مورد طراحی شده، در حال انجام است. در همین خصوص مکاتبهای هم با رئیس پلیس راهور ناجا صورت گرفته، مبنی بر اینکه همه خودروهایی که تولید یا وارد شده اند و آماده شماره گذاری هستند، الزاما از این ستاد باید برای دریافت عوارض اسقاط اعم از نقدی یا گواهی اسقاط اقدام شود تا بعد از آن به پلیس راهور معرفی شوند. از رئیس پلیس راهور در خواست داریم که به همکاران خود این موضوع را اعلام کنند تا زمانی که مجوزی از سمت این ستاد صادر نشده نسبت به شماره گذاری اقدام نکنند.
الزام گواهی اسقاط برای تولیدکنندگان خودرو
تیر ۱۴۰۲: مهران سالاریه، رییس ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده، اعلام کرد همه تولیدکنندگان خودروهای سواری با عمق داخلیسازی کم تر از ۴۰ درصد اجازه واریز وجه ندارند. بر اساس اصلاحیه ماده ۱۰ قانون ساماندهی صنعت خودرو، تولیدکنندگان خودروهای سواری با عمق داخلیسازی کمتر از ۴۰ درصد مجاز به پرداخت عوارض ریالی معادل ۱.۵ درصد مبلغ فروش هر دستگاه خودرو نیستند. این دسته از تولیدکنندگان باید نسبت به تهیه گواهی اسقاط برای محصولاتشان جهت شمارهگذاری اقدام کنند.
وی افزود این تولیدکنندگان باید نسبت به ثبتنام و ایجاد حساب کاربری در سامانه نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده به نشانی NNHK.ir اقدام و فرآیند مشخص شده را مطابق قانون برای دریافت مجوز شمارهگذاری محصولاتشان را طی کنند.
امضای تفاهمنامه چهارجانبه برای نوسازی
تیر ۱۴۰۲: کرامت ویسکرمی، معاون اجرایی مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش، از امضای تفاهمنامهای چهارجانبه بین شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی، شرکتهای خودروساز، سرمایهگذار و بانک عامل برای اسقاط و نوسازی خودروهای فرسوده بهمنظور مدیریت مصرف سوخت در آینده نزدیک خبر داد و گفت در سالهای اخیر در حوزه حملونقل سبک، ظرفیت خوبی در حوزه سیاِنجی ایجاد شده و تلاش میکنیم با توسعه حوزه تولید خودروهای دوگانهسوز و تبدیل کارگاهی، سهم سیاِنجی در سبد سوخت کشور افزایش یابد.
رضا کاظمنژاد، مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی، نیز از انعقاد قرارداد با شرکت ایرانخودرو برای تولید کارخانهای ۵ هزار دستگاه وانت و ۴۰ هزار دستگاه تاکسی گازسوز و امضای تفاهمنامهای با شرکت خودروسازی سایپا به منظور تولید ۱۰۰ هزار دستگاه خودرو ساینا و تولید ۲۵ هزار دستگاه خودروی گازسوز در قالب این طرح تا کنون، خبر داد.
ارزش لاشه خودروهای فرسوده
تیر ۱۴۰۲: محمد حیدری پاشاکی، مدیر اجرایی ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده، ضمن یادآوری روند اسقاط خودروها و تکمیل فرآیند مشارکت در طرح جایگزینی خودروهای فرسوده، گفت برندگان طرح جایگزینی خودروهای فرسوده با مراجعه به ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده به آدرس nnhk.ir میتوانند فرآیند ثبتنام را انجام دهند. متقاضیان پس از اینکه در این سایت ثبتنام و مرکز اقساط مورد نظر خود را انتخاب کردند، همراه با خودروی فرسوده خود برای ارائه مدارک، تحویل و اسقاط خودرو به مرکز اسقاط مورد نظر مراجعه میکنند.
وی افزود همانطور که پیشتر نیز اشاره شده، مراکز اسقاط وظیفه دارند پس از اسقاط خودرو متقاضیان، ارزش لاشه خودرو را به حساب مالکان واریز کنند؛ واریز نشدن وجه لاشه خودرو به حساب مالک خودرو فرسوده بهعنوان تخلف تلقی میشود و مالکان میتوانند شکایت خود را از طریق سامانه ۱۲۴ ثبت کنند. ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده تعیین ارزش لاشه خودروهای فرسوده را به انجمن صنفی مراکز اسقاط واگذار کرده است. براساس جلسههای کارشناسی برگزار شده، تصمیم بر آن شده است که نیمی از ارزش لاشه برای مراکز اقساط و نیمی دیگر در اختیار صاحبان خودروهای فرسوده قرار گیرد؛ از این رو با کسر هزینههای اسقاط، حدود پنج تا هشت میلیون تومان بابت ارزش لاشه به مالکان پرداخت میشود.
ارائه وکالتنامه به نام خودروسازان لازم نیست
تیر ۱۴۰۲: محمد حیدری پاشاکی، مدیر اجرایی ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده، اعلام کرد آن دسته از برندگان طرحهای جایگزینی خودروهای فرسوده که برای تحویل خودرو فرسوده خود به مراکز اسقاط مراجعه میکنند، نیازی به ارائه وکالتنامه به نام خودروسازان ندارند. متاسفانه برخی مراکز اسقاط از برندگان طرحهای جایگزینی خودروهای فرسوده درخواست تعهدنامه یا دریافت وکالت به نام خودروسازان میکنند که تاکید میشود هیچ نیازی به دریافت این مدارک نیست.
وی توضیح داد برندگان این طرحها باید به ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده به نشانی nnhk.ir مراجعه و پس از ثبتنام در سایت مذکور و انتخاب مرکز اسقاط مورد نظرشان باید به همراه خودرو و مدارک مربوطه به مرکز اسقاط انتخاب شده برای تحویل و اسقاط خودرو خود مراجعه کنند. اسقاط خودرو فرسوده باید به نام مالک خودرو فرسوده صرفا انجام شده و تنها به نام وی در سامانه ستاد ثبت شود.
حل شدن مشکل ارسال اطلاعات متقاضیان
تیر ۱۴۰۲: مهران سالاریه، رئیس ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده، اعلام کرد تعدادی از متقاضیان طرح جایگزینی خودروهای فرسوده که در قرعهکشی خودروسازان انتخاب شده و خودرو خود را اسقاط کرده بودند، به دلیل نقص سیستم ارتباطی شرکتهای خودروساز با ستاد، با مشکل مواجه شده بودند که با تلاشهای انجام شده و به جهت حل مشکل این دسته از متقاضیان نامه و اطلاعات آن ها به صورت غیرسیستمی برای خودروسازان ارسال شد.
وی افزود بر اساس پیگیری ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده از شرکتهای خودروساز و قول مساعد آن ها، پیامک واریز وجه این دسته از متقاضیان در هفته جاری برایشان ارسال خواهد شد. اطلاعات سایر متقاضیان بر اساس رویه جاری به صورت سیستمی و برخط برای خودروسازان ارسال میشود.
متقاضیان در سایت ستاد نوسازی ثبتنام کنند
تیر ۱۴۰۲: مهران سالاریه، رییس ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده، اعلام کرد بر اساس قانون متولی اسقاط خودروهای فرسوده در کشور ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده است. بنابراین متقاضیان اسقاط خودرو و موتورسیکلت فرسوده باید به سایت این ستاد به نشانی nnhk.ir مراجعه و پس از ثبتنام به عنوان متقاضی، نسبت به ثبت وسیله نقلیه فرسوده خود در سامانه و پس از آن انتخاب نزدیکترین مرکز اسقاط اقدام کنند.
وی توضیح داد برندگان قرعهکشی در طرحهای جایگزینی شرکتهای خودروسازی داخلی نیز میتوانند وضعیت اسقاط خودروی فرسوده خود را در این سایت مشاهده کنند. ثبتنام در سامانه ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده رایگان است. در صورتی که غیر از سامانه ستاد، ثبتنامی برای خودروهای فرسوده یا درخواست وجهی انجام شود، کلاهبرداری است. مراکز اسقاط نیز مکلفند فقط از طریق این سامانه نسبت به پذیرش متقاضیان اقدام کنند. پذیرش متقاضیان اسقاط خودروهای فرسوده بدون ثبتنام در سایت ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده ممنوع است و با متخلفان برخورد جدی میشود.
وی تاکید کرد شهروندان میتوانند هرگونه تخلف در این زمینه را از طریق سامانه ۱۲۴ اطلاع دهند تا پیگیری لازم و برخورد با متخلفان انجام شود.
۵۴۰۰ دستگاه خودرو از نیمه اردیبهشت تاکنون ثبتنام کردهاند
تیر ۱۴۰۲: محمد حیدری پاشاکی، مدیر اجرایی ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده، اعلام کرد پس از ابلاغ اصلاح ماده ۱۰ قانون ساماندهی صنعت خودرو، از تاریخ ۲۳ اسفند پارسال همه امور مرتبط با نوسازی ناوگان و اسقاط خودرو و اخذ نخستین مجوز شماره گذاری خودروهای تولید داخل و وارداتی از ستاد مدیریت حمل و نقل سوخت کشور به وزارت صمت واگذار شد. در نخستین گام ایجاد بستر نرم افزاری و سخت افزاری جهت اجرای مفاد بند ۱۰ قانون ساماندهی صنعت خودرو آغاز شد. با توجه به اینکه سامانه نرمافزاری اسقاط خودرو برپایه تولید و استفاده از گواهی اسقاط فعالیت میکند و به دلیل ارزش مالی گواهیهای اسقاط، این سامانه نیازمند نظارت دقیق است.
وی افزود با توجه به اینکه سامانه ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور به صورت سالیانه ارزیابی و توسعه نرمافزاری داده نشده بود و این امکان نیز فراهم نبود، بررسیهای انجام شده نشان داد که سامانه مذکور امکان اجرای ماده ۱۰ قانون ساماندهی صنعت خودرو را فراهم نمیکند و ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده پس از ابلاغ قانون مجبور به طراحی سامانه جدیدی در این بخش شد. در سامانه قبلی اسقاط از سال ۹۶ همه فرآیندها در قالب یک طرح انجام میشد. سامانه جدید به صورتی طراحی شده است که بسترهای نرمافزاری و سختافزاری لازم را برای پوشش مفاد ماده ۱۰ قانون ساماندهی صنعت خودرو فراهم و قابلیت توسعه داشته باشد. سامانه جدید ستاد نوسازی به نشانی NNHK.IR از ۲۶ فروردین راهاندازی شده است و بهتدریج طرح جایگزین خودروهای شخصی، طرح جایگزینی تاکسی، طرح تولید گواهی اسقاط و غیره در آن ایجاد شده است.
طبق گفتههای وی، بر اساس قانون، مراکز اسقاط و بازیافت کشور متولی تولید گواهی اسقاط هستند و دولت در جایگاه سیاستگذاری، بسترسازی و نظارت عالیه و حاکمیتی این حوزه قرار دارد. مراکز اسقاط و تشکلهای مربوطه باید نسبت به مذاکره و انعقاد قرارداد برای تولید گواهیهای اسقاط با تولیدکنندگان خودور و موتورسیکلت و دارندگان خودروهای سنگین و سواری اقدام کنند. با توجه به اینکه از نیمه دوم اردبیهشت طرح اسقاط خودروهای فرسوده در سامانه قرار گرفت از آن زمان تا کنون توسط مراکز اسقاط کشور ۵ هزار و ۴۰۰ دستگاه خودرو فرسوده ثبتنام شده که این روند برای نیاز بازار بسیار کند است.
آقای حیدری گفت ماهانه نزدیک به ۵۰ هزار گواهی اسقاط مورد نیاز است. مراکز اسقاط باید ضمن سرعت بخشیدن به تولید گواهی اسقاط، نسبت به مذاکره و انعقاد قرارداد مبادرت کنند تا در جهت از رده خارج کردن خودروهای فرسوده گام موثری برداشته شود و در این راستا لازم است تشکلهای صنفی مراکز اسقاط ضمن برگزاری جلسات با تولیدکنندگان شرایط تولید گواهی اسقاط متناسب با نیاز مصرف کنندگان را هرچه سریعتر فراهم کنند. بر اساس قانون، واردکنندگان و تولیدکنندگان خودروهای سواری که داخلی سازی آن ها کمتر از ۴۰ درصد است برای اخذ مجوز شمارهگذاری باید گواهی اسقاط ارائه دهند و سایر تولیدکنندگان موظفند به میزان یک چهارم تولیدات خود گواهی اسقاط ارائه کنند و در صورت نبود گواهی اسقاط به منظور جلوگیری از اخلال در تولید، ۱.۵ درصد قیمت تمام شده خودرو یا موتورسیکلت را به صندوق حمایت از تحقیقات و توسعه صنایع پیشرفته وزارت صمت واریز کنند.
وی درباره کامیونهای وارداتی گفت واردکنندگانی که براساس بند (ث) ماده ۳۰ قانون احکام دائمی توسعه کشور، خودرو کامیون کشنده حداکثر سه سال کارکرد وارد کشور کنند، نیز باید توجه داشته باشند که رانندگان خودمالک ودارای کارت هوشمند و همچنین شرکتهای حمل و نقل عمومی فقط برای یک بار و یک دستگاه، در صورت عدم وجود گواهی اسقاط به اندازه کافی، میتوانند پنجدرصد ارزش گمرکی خودروهای وارداتی مذکور را به صندوق حمایت از تحقیقات و توسعه صنایع پیشرفته وزارت صمت جهت مجوز شماره گذاری واریز کنند و در دفعات بعدی باید حتما خودرو اسقاط کنند.
متقاضیان طرح جایگزینی خودرو فرسوده، مبلغی دریافت نمیکنند
خرداد ۱۴۰۲: سید امیر احمدی، دبیر انجمن مراکز اسقاط و بازیافت کشور، عنوان کرد اگر فردی خودرو فرسوده داشته باشد و در طرح نقدی شرکت کند، مراکز اسقاط حدود ۴۰ میلیون تومان بابت دریافت خودروی وی پرداخت میکنند. اما اگر در طرح جایگزینی خودروی فرسوده شرکت کرده باشد، مبلغی بابت خودروی فرسوده و دریافت گواهی اسقاط دریافت نخواهد کرد.
وی توضیح داد این موضوع قبل از شرکت متقاضیان در طرح اطلاع رسانی شده و در بخشنامه خودروسازان هم آمده است؛ متقاضیان خودروی فرسوده که میخواهند وجه خودروی فرسوده و یا ارزش لاشه و یا امتیازات گواهی اسقاط را از مرکز اسقاط دریافت کنند، نمیتوانند در این طرح شرکت کنند. کل متقاضیانی طرح جایگزینی، مبلغی دریافت نکرده اند.
تنها ۱۲ هزار اسقاط در سال گذشته انجام شد
خرداد ۱۴۰۲: براساس بند ب ماده ۴۶ قانون برنامه ششم و قانون ساماندهی صنعت خودرو، سالانه باید ۲۰درصد از خودروهای تولیدی کشور به طرح جایگزینی خودروهای فرسوده اختصاص پیدا میکرد. آقای مشهدی شریف، رئیس انجمن مراکز اسقاط، در این باره گفت سال ۱۴۰۱ باید این ماده قانونی اجرایی میشد، اما پنج ماه اول خودروسازان تمکین نکردند. یعنی اصلا قرعه کشی انجام نشد و از شهریور ۱۴۰۱ به بعد سایپا دیگر قرعهکشی نکرد و فقط ایرانخودرو محصولات خود را با قرعهکشی فروخت. نهتنها در قانون برنامه ششم بلکه در قانون ساماندهی صنعت خودرو هم از اختصاص ۲۰درصدی سهم خودرو به دارندگان خودرو فرسوده گفته شد.
سید امیر احمدی، دبیر انجمن مراکز اسقاط و بازیافت کشور، گفت با توجه به این قانون و اینکه در سال ۱۴۰۱ حدود یکمیلیون و ۳۰۰هزار خودرو تولید میشد، پیشبینی این بود که حدود ۲۰۰هزار خودرو فرسوده نوسازی و جایگزینی انجام شود. وزارت صمت در سال ۱۴۰۱ اعلام کرده بود ۵۰ هزار جایگزینی خودرو فرسوده انجام شده، اما در پایان سال حدود ۱۲هزار جایگزینی انجام شد. علت تعلل در روند اسقاط خودرو، کوتاهی وزارت صمت در تصویب آییننامه اجرایی ماده ۱۰ قانون ساماندهی صنعت خودرو است.
ابراهیمی، قائممقام رئیس ستاد نوسازی ناوگان و اسقاط خودروهای فرسوده، اعلام کرده که نزدیک به ۱۰هزار نفر از متقاضیانی که در قرعهکشی ثبتنام کردند و برنده شدند هنوز به مراکز اسقاط مراجعه نکردهاند و ۸هزار نفر هم در فرآیند از رده خارج کردن خودرو در مراکز اسقاط هستند.
امسال در طرح یکپارچه فروش خودرو که راهاندازی شد به دارندگان خودروهای فرسوده سهمیه دادهاند تا بتوانند در این طرح شرکت کنند، اما رئیس انجمن مراکز اسقاط و بازیافت کشور میگوید این متقاضیان همانند متقاضیان طرح عادی باید ۱۰۰میلیون تومان در حساب خود مسدود کنند، با این تفاوت که برای آن ها یک سال طول میکشد تا خودروی نو به دستشان برسد.
۳۰ هزار گواهی اسقاط خودرو وجود دارد
خرداد ۱۴۰۲: احمدی، دبیر انجمن مرکز اسقاط کشور، خبر داد که تا پایان سال گذشته حدود ۵۰ هزار گواهی اسقاط وجود داشت، اما اکنون ۳۰هزار گواهی اسقاط وجود دارد. با توجه به اجبار در مسدودسازی ۱۰۰میلیون تومانی متقاضیان سامانه یکپارچه فروش، مالکان خودروهای فرسوده از این طرح استقبال نکردند.
وی درباره آخرین وضعیت اسقاط خودروهای سنگین توضیح داد واردات کامیونهای سه سال کارکرده اروپایی به کشور متوقف شده است. زمان فعالیت سامانه اسقاط خودرو، مالکان خودروهای سنگین با رغبت وسیله خود را به مراکز اسقاط تحویل میدادند. اسقاط یک دستگاه کامیون معادل اسقاط ۱۴ دستگاه خودروی سواری است؛ بنابراین خودروسازان در سالهای ۱۳۹۴ و ۱۳۹۵ تمایل بیشتری به استفاده از این گواهی اسقاط داشتند. درحال حاضر وزارت صمت به متقاضیان گواهی اسقاط میگوید معادل ارزش آن را به صندوق این وزارتخانه واریز کنند و روند تولید یا واردات را انجام دهند.
سامانه صدور گواهی اسقاط راه اندازی شد
اردیبهشت ۱۴۰۲: امید قالیباف، سخنگوی وزرات صمت، قبلا اعلام کرده بود که این وزارتخانه قصد دارد سامانه جامعی را طراحی کند که علاوه بر صدور گواهی اسقاط، کار مربوط به نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی مانند تاکسیها و اتوبوسها را انجام دهد؛ همچنین مقرر شده که اقدامات لازم برای طرح یک و نیم درصد هم در این سامانه انجام شود. طرح یک و نیم درصدی که (برای مواقعی که گواهی اسقاط خودرو نیست) طبق قانون باید در صندوق توسعه صنایع پیشرفته وارد میشد که حالا به صورت تسهیلات به دارندگان خودرو فرسوده تعلق خواهد گرفت.
وی افزود اسفند گذشته کار طراحی این سامانه انجام شده و اکنون خبر خوب این است که کسانی که در قرعه کشی ۱۴گانه سال گذشته و سال قبل از آن، در قالب طرح جایگزینی خودرو فرسوده شرکت و پیامک دریافت کردهاند، میتوانند به سامانه nnhk.ir مراجعه کنند و کار صدور گواهی اسقاط را در آن سامانه انجام دهند.اکنون آقای قالیباف از راه اندازی این سامانه خبر داده است.
به گفته سخنگوی وزارت صمت، این سامانه که برای جایگزینی خودروهای فرسوده طراحی شده بود، فعالیت خود را شروع کرده در نخستین گام از تاریخ ۲۶ فروردین ماه، کسانی که در قرعه کشیهای گذشته برای جایگزینی خودرو فرسوده اقدام کرده بودند، در این سامانه کار خود را کردهاند.
وی در این باره گفته که از تاریخ ۹ اردیبهشت هم در قالب جایگزینی ناوگانحمل و نقل عمومی تعداد ۱۰ هزار خودرو سورن آماده جایگزینی تاکسی است که ۴ هزار و ۵۰۰ متقاضی تکمیل وجه کردهاند. ضمن اینکه خودروی ۲ هزار و ۲۰۰ متقاضی پلاک شده و ۲ هزار و ۳۰۰ متقاضی دیگر از ۹ اردیبهشت میتوانند وارد سامانه شوند و ادامه مراحل را برای اسقاط و دریافت خودرو انجام دهند.
اسقاط ۸ خودرو فرسوده به ازای هر خودرو نو
فروردین ۱۴۰۲: دبیر انجمن مراکز اسقاط و بازیافت کشور اعلام کرد که بر اساس مصوبه هیئت وزیران، به ازای هر خودرویی که وارد چرخه یا وارد میشود، باید ۴ تا ۸ خودرو فرسوده از چرخه خارج شود.
وی توضیح داد با توجه به اینکه واردات خودرو را نداشتیم، موضوع جایگزینی خودرو از اوایل سال گذشته با توجه به قانون بودجه ۱۴۰۱ انجام شد، اما با تاخیر، به طوریکه از ۶ ماه دوم سال ۱۴۰۱ این موضوع اجرایی شد که خودروساز مکلف شده بود ۱۰ درصد خودروهای پیش فروش شده را به مالکان خودروهای فرسوده تخصیص میداد. ۲ ماه برای اسقاط و ارائه گواهی در نظر گرفته شد، مالک خودروی فرسوده باید در این دو ماه خودروی خود را تحویل مراکز اسقاط دهد، و این مراکز عملیات اسقاط را انجام و حواله آن را تحویل خودروساز دهند که مالک خودروی فرسوده بتواند از طرح جایگزینی خودرو فرسوده استفاده کند.
وی افزود از ۱۰ بهمن ۱۴۰۱، با توجه به تصویب قانون ساماندهی باید ستاد مدیریت حمل و نقل سوخت از زیر نظر وزارت راه به زیر نظر وزارت صمت میرفت باید برنامه ریزی ویژهای در این خصوص انجام میشد، اما متاسفانه از ۱۰ بهمن سامانه ستاد حمل و نقل سوخت از دسترس خارج شد و با پیگیریها اعلام کردند با توجه به تصویب قانون ساماندهی، دیگر نمیتوانند خدمات ارائه دهند و این موضوع باعث شد که بیشتر مالکان خودروی فرسوده ضرر کنند. موضوع دیگر این بود که غیر از طرح جایگزینی، مراکز با هزینه شخصی، خرید خودروی فرسوده را انجام میدهند؛ وقتی خودروی فرسوده از چرخه خارج میشود، یک گواهی ارائه میشد که این گواهی در بحث شماره گذاری تخصیص پیدا میکند، اما اکنون سایت مراکز انتقال گواهی به تولیدکننده بسته و موجب شده سرمایه مراکز اسقاط مسدود شود و هیچ خریدی نمیتوانند انجام دهند.
افتتاح سامانه صدور گواهی اسقاط
فروردین ۱۴۰۲: امید قالیباف، سخنگوی وزارت صمت، اعلام کرد افرادی که در قرعهکشی ۱۴ گانه سال گذشته و سال قبل از آن، در قالب طرح جایگزینی خودرو فرسوده شرکت و پیامک دریافت کردهاند، هفته آینده برای دریافت گواهی اسقاط اقدام کنند.
وی توضیح داد دی ماه ۱۴۰۱ اصلاحیه قانون ساماندهی صنعت خودرو ابلاغ و در ماده ۱۰ آن مقرر شد کار گواهی اسقاط از سامانه ستاد مدیریت سوخت به وزارت صمت منتقل شود. سپس وزارت صمت تصمیم گرفت یک سامانه جامعی را طراحی کند که علاوه بر صدور گواهی اسقاط، کار مربوط به نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی مانند تاکسیها و اتوبوسها را نیز انجام دهد؛ همچنین مقرر شد که اقدامات لازم برای طرح یک و نیم درصد هم در این سامانه انجام شود. طرح یک و نیم درصدی که (برای مواقعی که گواهی اسقاط خودرو نیست) طبق قانون باید در صندوق توسعه صنایع پیشرفته وارد میشد، حال به صورت تسهیلات به دارندگان خودرو فرسوده تعلق خواهد گرفت.
آقای قالیباف گفت اسفند گذشته کار طراحی این سامانه انجام شده و اکنون خبر خوب این است که هفته آینده کسانی که در قرعهکشی ۱۴گانه سال گذشته و سال قبل از آن، در قالب طرح جایگزینی خودرو فرسوده شرکت و پیامک دریافت کردهاند، میتوانند به سامانه nnhk.ir مراجعه کنند و کار صدور گواهی اسقاط را در آن سامانه انجام دهند. در آینده این سامانه به عنوان سامانه مرجع برای نوسازی و جایگزینی خودرو فرسوده عمل خواهد کرد.
مراقب سایتهای کلاهبرداری در طرح جایگزینی خودرو باشید!
بهمن ۱۴۰۱: دبیر انجمن صنایع بازیافت و اسقاط کشور اعلام کرد از زمانی که طرح جایگزینی خودروهای فرسوده اجرا میشود، برخی سایتها سامانهای طراحی کردند که در آن اطلاعات افراد را میگیرند و به اسم طرح جایگزینی، خودرو به اسم خریدار ثبتنام میکنند. در این روش به قصد سوءاستفاده، از متقاضیان طرح جایگزینی خودروهای فرسوده ۴۶۰ هزار تومان دریافت میکنند.
وی توضیح داد این روش کلاهبرداری در استان خراسان بسیار دیده میشود. پس از ثبتنام، شماره موبایل افراد را دریافت کرده و پیامکی مبنی بر قطعی شدن ثبتنام خودرو ارسال میکنند. متاسفانه افراد زیادی پس از ثبتنام و دریافت پیامک به مراکز اسقاط مراجعه میکنند که اکنون تعداد آنها به ۱۰ هزار نفر رسیده که هر کدام ۴۶۰ هزار تومان به حساب این سامانه کلاهبرداری، واریز کردهاند.
۴۰ هزار خودرو فرسوده اسقاط شد
دی ۱۴۰۱: رئیس انجمن مراکز اسقاط و بازیافت خودرو درباره اسقاط خودرو توضیح داد برای این موضوع دو روش وجود دارد؛ یکی طرح جایگزینی که با قرعهکشی خودرو و دیگری طرحهای غیرجایگزینی که توسط دولت انجام میشود. در طرح جایگزینی که از شهریورماه سال ۱۴۰۱ آغاز شد و خودروسازان ۲۰ درصد سهمیه قرعهکشی را به صاحبان خودروهای فرسوده اختصاص دادند، تا به امروز حدود ۱۰ هزار دستگاه خودرو فرسوده از رده خارج شد. درباره طرحهای غیرجایگزینی آمار دقیقی وجود ندارد. اما طبق برآوردها تا به امروز حدود ۳۰ هزار دستگاه خودرو فرسوده اسقاط شده است. سال گذشته نیز همین تعداد خودرو فرسوده اسقاط شده بود.
وی درباره آلودگی هوا گفت ۵۰ درصد آلودگی هوای کلانشهرها به دلیل منابع متحرک یعنی خودرو و موتورسیکلت فرسوده است. اکنون بین ۹ تا ۱۰ میلیون دستگاه موتورسیکلت فرسوده، ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار دستگاه خودرو سواری فرسوده وجود دارد. همچنین ۲۵۰ هزار کامیون فرسوده و ۲۰۰ هزار اتوبوس، مینیبوس و وسایل حمل و نقل عمومی فرسوده در سطح کشور در حال تردد هستند. بنابراین از مجموع ۲۸ میلیون خودرو در حال تردد در کشور، ۱۴ میلیون دستگاه، یعنی نیمی از خودروها، فرسوده هستند. اگر با همین روالی که هماکنون در حال اسقاط خودروها هستیم پیش برویم، برای از رده خارج کرده این ۱۴ میلیون دستگاه به ۴۰۰ سال زمان نیاز داریم و البته این در حالیست که خودرو فرسوده جدیدی به این آمار افزوده نشود.
رئیس انجمن مراکز اسقاط همچنین گفت با توجه به اینکه در لایحه ساماندهی صنعت خودرو در صورت موجود نبودن گواهی اسقاط بر واریز ۱.۵ درصد از قیمت هر خودرو به صندوق ملی محیط زیست تاکید شده، به جای اینکه هوا پاکتر شود، آلودهتر میشود. زیرا خودروسازان خودروهای جدید خود را شمارهگذاری میکنند بدون آن که اسقاطی انجام دهند. هنگامی که اسقاط صورت نگیرد، تعداد خودروهای فرسوده روز به روز بیشتر میشوند. بنابراین سهم ۵۰ درصدی فرسودهها در آلودگی هوا سال به سال افزایش مییابد. باید توجه شود که در سال ۱۴۰۱ در تهران فقط ۲ روز هوای پاک داشتیم.
لایحه اسقاط خودرو تائید شد
دی ۱۴۰۱: هادی طحاننظیف، سخنگوی شورای نگهبان، در صفحه مجازی خود از تائید «لایحه اصلاح ماده (۱۰) قانون ساماندهی صنعت خودرو» از سوی اعضای این شورا خبر داد.
طبق توضیحات وی، این لایحه در جلسه شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت و مغایر با موازین شرع و قانون اساسی شناخته نشد.
ماده ۱۰ قانون «ساماندهی صنعت خودرو»، تردد، حمل بار و مسافر توسط وسایط نقلیه موتوری پس از رسیدن به سن فرسودگی در کلانشهرها را ممنوع میکند. همچنین تبصره ۲ این ماده قانونی خودروسازان را مکلف میکند بهازای تولید هر چهار دستگاه خودرو یا موتورسیکلت، گواهی اسقاط خودرو یا موتورسیکلت معادل را از مرکز اسقاط دریافت کنند.
در متن اصلاحشده توسط نمایندگان مجلس که مورد تایید شورای نگهبان قرار گرفت، چنین آمده است:« در صورت موجود نبودن گواهی اسقاط خودرو یا موتورسیکلت به اندازه کافی در سامانه اسقاط تحت مدیریت وزارت صنعت، معدن و تجارت که به تشخیص این وزارتخانه، منجر به اختلال در روند تولید شود، تولیدکنندگان خودرو یا موتورسیکلت میتوانند با پرداخت ۱.۵ درصد قیمت آن به صندوق حمایت از تحقیقات و توسعه صنایع پیشرفته وزارت صنعت، معدن و تجارت، مجوز شمارهگذاری دریافت کنند. منابع حاصل پس از گردش خزانهداری کل کشور به صورت صد درصد تخصیصیافته، صرف پرداخت یارانه سود و تسهیلات بانکی به متقاضیان اسقاط خودرو یا موتورسیکلت فرسوده (با اولویت موتورسیکلت و حملونقل عمومی) خواهد شد. مسئولیت اسقاط خودرو در کشور با وزارت صنعت، معدن و تجارت است. وزارت صنعت، معدن و تجارت میتواند زمان اعتبار برای گواهی اسقاط تعیین کند.»
ساز و کار جدید در صورت نبودن گواهی اسقاط
آذر ۱۴۰۱: مصطفی طاهری، رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس، اعلام کرد که دستورکار نشست روز ۶ آذر کمیسیون صنایع و معادن مجلس بررسی لایحه دو فوریتی الحاق یک تبصره به ماده (۱۰) قانون ساماندهی صنعت خودرو درباره سازوکار اسقاط خودرو ارجاعی از صحن علنی مجلس بود.
بر اساس گفتههای وی و طبق ماده ۱۰ قانون ساماندهی صنعت خودرو، به ازای شمارهگذاری ۴ خودرو تولیدی، باید یک خودرو اسقاط شود. اکنون مقرر شده برای شمارهگذاری خودروهای تولیدی، در صورت نبود گواهی اسقاط به میزان کافی، ۱.۵ درصد از قیمت هر خودرو برای شمارهگذاری پرداخت شود. این منابع صرف اسقاط با اولویت موتورسیکلت و حمل و نقل عمومی خواهد شد. همچنین در صورت نبود گواهی اسقاط به میزان کافی، با پرداخت ۵ درصد قیمت کامیون و کشنده وارداتی، این خودروها شمارهگذاری میشوند. منابع به دست آمده از این محل صرف نوسازی موتورسیکلت و حمل و نقل عمومی خواهد شد.
کاهش گواهی موردنیاز برای تولید موتورسیکلت
مهر ۱۴۰۱: محمود مشهدیشریف، رئیس انجمن صنفی کارفرمایی مراکز اسقاط و بازیافت خودروهای فرسوده، بیان کرد که تولیدکنندگان موتورسیکلت بر اساس قانون قبلی حدود ۱۲۰ درصد گواهی نیاز داشتند؛ زیرا ۹۰ درصد تولیدات باید به موتورسیکلتهای غیربرقی اختصاص یابد که هر یک دستگاه نیازمند یک گواهی اسقاط است. ۱۰ درصد تولیدات نیز به موتورسیکلتهای برقی اختصاص یافته که در صورت تولید نشدن، اسقاط سه دستگاه موتورسیکلت الزامی است. از آنجایی که تولیدکنندگان موتورسیکلت برقی تمایلی به تولید ندارند، ۱۰ درصد از تولیدات نیازمند ۳۰ درصد گواهی است که به همراه ۹۰ درصد، به ۱۲۰ درصد میرسد. بر اساس قانون جدید که ۲۵ درصد از تولیدات موتورسیکلتسازان نیازمند گواهی اسقاط است، به طور تقریبی گواهی مورد نیاز این بخش به یک پنجم کاهش یافته است.
وی افزود نیاز تولیدکنندگان موتورسیکلت در گذشته حدود ۳۰۰ هزار گواهی بوده و بر اساس قانون جدید ۲۵ درصدی، حدود ۶۰ تا ۷۰ هزار گواهی اسقاط کافی است و این میزان گواهی نیز در صفحات موتورسیکلتسازان موجود است؛ بنابراین این گروه در حال حاضر نیازی به گواهی ندارند و با مشکل کمبود گواهی مواجه نیستند.
تمامی اخبار خودرو ها در حواله مرکزی.